Vanaf 1974 op het water te vinden
In 2010 werd er op de site aan het gelieerde Eclectic sailing team een artikel gepubliceerd over onze historie. Het geeft een mooi beeld.
Een stukje historie
Nu we toch zo lekker in de ZCK zitten….even een stukje historie. Daar liggen toch onze roots. Op dat malle plasje nabij Hank.
In het najaar van 1974 besloot Henk de Jong Sr, huisarts in het Brabantse dorp Dussen, (en de papa van de huidige voorzitter Jaap – die menig lid van Team Eclectic zeilen heeft geleerd – ‘roertje van je af, zeiltje aan’) een zeilboot te gaan bouwen voor zijn zonen die toen de leeftijd hadden om zich op een meer serieuze manier met de zeilsport te gaan bezighouden. Na rijp beraad kwam hij uit op de Cadet, een volwaardige wedstrijdboot en uitermate geschikt om het zeilen goed te leren. Met een aantal ouders die enthousiast gemaakt waren, werden in de wintermaanden van 1974-1975 maar liefst 6 Cadetten gebouwd. Ondertussen was ook formeel het Cadetsquadron 251 opgericht en erkend. Het officiële document hiervan is gedagtekend op Kerstavond 1974. Een vriendenkring van 6 families was tijdens de Pinksterdagen van 1975 aanwezig bij de eerste tewaterlating van de 6 boten op de Kurenpolder.
De kersverse club had niet vanaf het eerste beging een clubhuis ter beschikking. De accommodatie bestond uit 5 kisten die als berging en zitplaats dienden. Met jaloerse blikken werd gekeken naar de fraaie accommodatie van de inmiddels al aanwezige surfclub. (Blijkbaar de oudste surfclub van NL)
Vanaf het begin is enthousiast gewerkt aan de opbouw van de club en haar zeilprestaties. De gezelligheid die daarmee gepaard ging is tot op de dag van vandaag nog medebepalend voor het karakter en de sfeer die we bij ZCK aantreffen.
Vanaf het begin werd het wedstrijdzeilen vooropgesteld want de onderliggende gedachte was dat je dan pas echt leert zeilen. Veel steun werd hierbij gegeven door de Nederlandse Cadetklasse Organisatie die overigens blij was met dit nieuwe squadron, het grootste in Nederland, en konden wij het ons veroorloven om met ingang van 1993 met mede een aantal ZCK Cadetzeilers een Rotterdam squadron van start te laten gaan.
In 1976 ontstond de behoefte ook de jongere kinderen solo te laten zeilen en werden de eerste Optimisten op de Kurenpolder geïntroduceerd.
In 1979. Betrokken de surfers een nieuw clubhuis en kon ZCK de oude behuizing overnemen. Met veel inzet, waarbij vooral Christoffel Kramer genoemd moet worden, werd er gewerkt aan de opbouw van het clubhuis, het terras en later het Optimistenrek, de kleedkamers en het botenhuis. Een prachtig staaltje van vakmanschap en werklust.
Nieuw clubhuis verrijst
De tand des tijds knaagt echter aan alles, vooral aan een (reeds gebruikte) houten constructie. Eind 80-er jaren waren we zonder meer aan een nieuwe accommodatie toe maar daar er onzekerheid bestond of ZCK op de Kurenpolder kon blijven, was het niet verantwoord te investeren in een nieuw clubgebouw. In 1990 kwam die zekerheid en de januari storm bracht de bouwplannen in een stroomversnelling door het dak van het clubhuis te blazen. Dit was het begin van een jaar lang bouwen door vele clubleden waarbij Richard Janssen en Jan Zijlmans (Jawel de papa van Tiemen en Jochum) zich dermate verdienstelijk hebben gemaakt dat ze tot Lid van Verdienste van ZCK zijn benoemd – geen wassen neus, want dit vereiste zelfs een aanvulling van ons Huishoudelijke Reglement! De geschiedenis van de “grote bouw” is terug te vinden in de fotocollectie in het clubgebouw.
In 1990 is besloten om de 420 bij ZCK te introduceren als opvolger van de Cadet. Een Statuten wijziging maakte het mogelijk dat toen ook zeilers ouder dan 17 jaar lid konden zijn van ZCK. Het karakter van een jeugdzeilvereniging mocht echter niet verloren gaan en dit is dan ook niet gebeurd.
In 1992 werd de Laser als (eenmansboot) opvolger van de Optimist bij ZCK geïntroduceerd om onze zeilers de mogelijkheid te geven zich ook in de richting van een eenmansboot verder te ontplooien. In het jaar 1998 is voor het eerst een volledige wedstrijdserie gevaren op het thuiswater van ZCK. Hieraan wordt deelgenomen door een groeiend aantal “senior sailers”.
In 1993 is het clubhuis uitgebreid met een stalling voor materiaal en boten en in 1994 werden er nieuwe motoren aangeschaft. In 1995 werd het nieuwe starteiland in gebruik genomen dat door de nimmer aflatende ijver van Richard Janssen gestalte heeft gekregen.
In 1996 en 1997 is vooral veel aandacht besteed aan het onderhoud van het varend materiaal; zowel Optimisten, Cadetten als Rescues werden grondig onderhanden genomen.
In de zomer van 1998 was Nederland gastland voor het wereldkampioenschap in de Cadet klasse. Dit evenement vond plaats in Hellevoetsluis. De organisatie was voor een zeer groot deel in handen van ZCK. Vooral onze wedstrijdcommissie heeft hier laten zien dat ze voor een evenement van deze omvang hun hand niet omdraaien.
ZCK 25 jaar oud! 1974-1999
In 1999 werd het 25-jarig bestaan van de club gevierd. Met zeer vele (oud-) leden en bestuursleden, tesamen met enkele vertegenwoordigers van andere clubs, organisaties en lokale overheden, werd deze memorabele gebeurtenis op grootse wijze gevierd.
In 2000 werd de Kurenpolder (andermaal) verkocht. Nu is het de familie Gommers uit Oosterhout die gaat proberen, er een 5-sterren recreatiebedrijf van te maken.
In 2002 organiseerde en had ZCK de wedstrijdleiding voor de allereerste Wereldkampioenschappen Laser 4.7 (jeugd) te Muiderzand.
In 2010 het 7e lustrum met als spraakmakende gast Gerd-Jan ‘mr. Bigshot’ Poortman. Die ook ooit zijn carriere begon in een optimistje.
bron: Eclectic sailing team.
Recentere tijden
40 jaar ZCK in 2014
In 2014 werd het 40-jarig bestaan gevierd en schreef de krant Het Kontakt er een artikel over.
De periode tot circa 2018 was relatief rustig hoewel de zomerkampen, trainingen en Laser Masters te vinden waren op de plas. De laatste jaren is men van alle kanten hard bezig en zien we de ledenaantallen en activiteiten oplopen. Zo zie je maar weer: wij varen rustig door! In 2020 was er ondanks de Corona een levendige combi op de Kurenpolder in het Combi Rotterdam circuit. Anno 2021 wordt er actief gevaren met Opti’s, Splashes, Lasers en zien we op de plas af en toe nog een verdwaalde Cadet of Sunfish. Ook waaieren onze (oud)-leden uit naar landelijke ploegen, offshore racing of zijn we actief betrokken bij de organisatie van diverse wedstrijden.
10e lustrum in 2024
Het jaar dat we 50 jaar bestonden. Van 1974 tot 2024. We vierden het lustrum en ontvingen van het Watersportverbond een mooi schild.
De toekomst
Zeilen als wedstrijdsport staat onder druk. Dit is bekend bij de bond en de clubs zien dat er sprake is van teruglopende wedstrijdvelden, leden en vrijwilligers. Toch zien we bij ZCK dat er altijd weer mensen opstaan om de club de volgende periode in te lijden. Het fijne leven op en bij het water van de Kurenpolder helpt hier ook bij. Het blijft fijn om bij ZCK te zijn en dit zal altijd zo blijven. Op naar het volgende lustrum.
ZCK IN DE JURY
Vanaf het begin der tijden helpen ZCK-ers mee met het organiseren van wedstrijden. Soms als extra handje, vaak als wedstrijdcomite- en organisatie. Een bloemlezing.
Wat zich afspeelde buiten de Kurenpolder
1995 - 2009
Oprichting van de United 4 (U4). Medeoprichter was onze Peter Anink, die toen wedstrijdcommissaris was bij de 420 klasse.
Vanuit de ZCK cup die in Zeeland werd gehouden kwam ook 1 weekend van de U4 naar Zeeland. De ZCK cup is toen gestopt.
Het weekend van de U4 in Zeeland werd geleid door ZCK. Wedstrijdleiders uit die tijd waren:
Piet Tak, Jan Zijlmans, Tjepko vd Werff en Peter Anink. De meeste eigenaren van de Comité schepen in dat weekend waren leden van ZCK.
De wedstrijden werden eerst vanuit Port Zélande georganiseerd, later Stellendam en tenslotte vanuit de Roompot aan de Oosterschelde.
1995 - 2018
De North Sea Regatta in Scheveningen was toen al een grootschalig evenement. Peter Anink en Piet Tak waren de eerste leden van ZCK die een baan onder hun hoede kregen. Al gauw volgden Jan Zijlmans en Tjepko van der Werff die een tweede baan toegewezen kregen. Met hen kwamen vele leden van ZCK naar dit evenement. Als de ONK Cadet, die in Hellevoetsluis werd gehouden en door ZCK werd georganiseerd, er op zat vertrok er een armada aan schepen naar Scheveningen zodat tijdens het Pinksterweekend de opvarenden van de schepen een actieve bijdrage konden leveren aan het race-management van de NSR. ZCK leden bemanden de startschepen en jongere leden van de club zaten in de ribs om boeien te leggen.
Bijzonder waren de bijeenkomsten bij de familie Zijlmans of Snieders om, onder leiding van Roy van Aller, taken verdeling voor de NSR door te nemen. Dit team heeft ooit met een mooie reportage in de Waterkampioen gestaan.
Voor de andere baan werd er bij de familie Anink een speciale lunch belegd om aan deze taakverdeling voor de NSR inhoud te geven. Onder de deelnemers ook veel leden van onze club.
2000-2018
Alle IJspegel wedstrijden in Scheveningen werden door het team van Peter Anink georganiseerd. Er werd nooit een tevergeefs beroep gedaan op leden van ZCK om op een koude zondag mee te helpen bij deze wedstrijden.
2006
Peter Anink en een aantal leden van onze club zaten op het startschip van de Volvo Ocean Race die dat jaar in Nederland zou finishen. De eerste finishers kwamen midden in de nacht, de tweede versie zaterdagmiddag waar onder de ABN-AMRO2 met aan boord niemand minder dan onze Gerd Jan Poortman. Het was prachtig weer en alles wat een beetje kon varen was naar zee gekomen om dit spektakel te mogen mee beleven. De ABN-AMRO2 werd vanwege het overlijden van de ons zo geliefde Hans Horrevoets begeleid door de HMS van Galen met het voordek vol met, in het gelid staande, mariniers. Een brok in de keel was niet te vermijden.
Aan boord van het startschip werd gesproken over het, vanwege het langer duren van de race, tekort aan eten aan boord van de wedstrijdschepen. Snel werd toen besloten dat we Gerd Jan van eten moesten voorzien en werd er een zak met stroopwafels uit de tas van Joke Dijkstra getoverd. Jord Commandeur en David Anink stapte in de rib en baanden zich op volle snelheid een weg door de boten-massa. Bij aankomst bij de ABN-AMRO 2 stond Gerd Jan gelukkig op het dek. Jord schreeuwde en gooide met de stroopwafels, Gerd Jan ving zonder problemen de stroopwafels uit de lucht en zo belandde deze lekkernij van ZCK leden aan boord van de ABN-AMRO 2.
2006
ZCK doet de B baan bij het WK Cadet in Medemblik. Veel comité schepen met leden van ZCK waren naar Medemblik gevaren om hun bijdrage te kunnen leveren aan het race-management.
2007
NK J22 georganiseerd door ZCK vanuit de Roompot aan de Oosterschelde.
2010
WK 470 en WK J22 in Scheveningen. Peter Anink wedstrijdleider, met hem veel leden van ZCK in het wedstrijd comité.
2017
WK Cadet in Bruinisse door ZCK met Peter Anink als wedstrijdleider. De oude Facebook-pagina is nog online.
En verder
Het gaat te ver om allemaal op te noemen maar ZCK-leden zijn eigenlijk altijd wel te vinden in juryboten, startschepen, wedstrijdorganisatie of spontaan bij Combi’s en landelijke wedstrijden.